2 jun 2011

LA PIRÀMIDE ALIMENTÀRIA

-La piràmide alimentària és una guia que indica la consumició diària que s’hauria de fer per aportar els nutrients necessaris a l’organisme.

-Va ser creada al 1810, pel Departament d’Agricultura dels Estats Units. Al 2005 va ser actualitzada amb variacions importants. 
Els nivells de la Piràmide: Grups alimentàris
  • Primer Nivell (base de la piràmide): Hidrats de Carboni com: pasta, arròs, cereals...  Proporcionen entre el 55 i 60 % de les energies necessàries al cos.

  • Segon nivell: plantes, verdures i fruites. Aporten micronutrients que actuen com antioxidants, protegeixen de vàries malalties i ajuden a mantenir sans els teixits dels cos com la pell i les mucoses.

  • Tercer nivell:  làctics i les proteïnes, com llet, peix, ous... Ajuden al desenvolupament d'ossos i dents, i reactiven el metabolisme però el seu contingut alt de grasses saturades i colesterol aporta malalties.

  • Quart nivell (punta de la piràmide): s'haurien de consumir amb moderació i ocasionalment, com  dolços, olis...  No aporten nutrients i poden provocar transtorns alimentaris com la obesitat.

- Al 2005 es va fer una nova piràmide en la que es mantene els sis grups d'aliments, però s'han substituit les zones horitzontals per sis franjes verticals de diferents colors que són:


-         Ataronjat: Cereals y derivats, preferentment integrals.      
-         Verd: verdures i llegums fresques.
-         Vermell:fruites seques.
-         Groc: olis i grassa.
-         Blau: làctics.
-        Anyil: carns, peixos i llegums seques.

No hay comentarios:

Publicar un comentario